header

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

 

Abonneer u op de gratis digitale nieuwsbrief

30 augustus 2011

Universitair Medisch Centrum Utrecht sterkste ziekenhuismerk

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukken

UMC_Utrecht_2Het UMC Utrecht is voor de gemiddelde Nederlander het ziekenhuis met de sterkste reputatie, zo blijkt uit merkenonderzoek door Hendrik Beerda. UMC Utrecht heeft nationale bekendheid en een hoge waarderingsscore. Ook wie het ziekenhuis nog nooit heeft bezocht, heeft veel vertrouwen in het UMC Utrecht. De top10 van sterkste ziekenhuismerken is in vergelijking met de vorige meting vrijwel ongewijzigd.Top-10 van ziekenhuizen met de sterkste reputatie op nationaal niveau (+ positie in 2009):

1. (1) Universitair Medisch Centrum Utrecht
2. (3) UMC St Radboud
3. (2) Academisch Medisch Centrum (AMC)
4. (5) Erasmus MC
5. (4) Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL)
6. (7) Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
7. (6) VU Medisch Centrum
8. (8) Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
9. (9) Bronovo, Den Haag
10. (10) Slotervaart ziekenhuis

Opvallend in het onderzoek is de kritische houding die senioren in de afgelopen twee jaar hebben gekregen ten aanzien van ziekenhuizen. Vijfenvijftigplussers zijn aanzienlijk negatiever over ziekenhuizen gaan denken. Terwijl senioren in 2009 nog bovengemiddeld enthousiast over deze sector waren, is de stemming in korte tijd helemaal omgeslagen. “Alle negatieve publiciteit over ziekenhuizen heeft de 55-plusser kennelijk flink aangegrepen”, aldus Beerda. “De informatievoorziening en de patiëntbejegening worden door hen minder positief beoordeeld.”

Omwonenden

In het onderzoek is ook navraag gedaan naar de kwaliteitsbeleving onder direct omwonenden van ziekenhuizen. Top-10 kwaliteitsbeleving ziekenhuizen onder direct omwonenden:

1. Universitair Medisch Centrum Groningen

2. UMC St Radboud, Nijmegen
3. Ziekenhuis NijSmellinghe, Drachten
4. Antonius ziekenhuis, Utrecht/Nieuwegein
5. Medisch Centrum Leeuwarden
6. Universitair Medisch Centrum Utrecht
7. Martini ziekenhuis, Groningen
8. Slingeland ziekenhuis, Drachten
9. Sint Maartenskliniek, Nijmegen
10. Isala klinieken, Zwolle

Met het merkenonderzoek ziekenhuizen zijn de merkkracht en het imago gemeten van alle 94 academische, gespecialiseerde en algemene ziekenhuizen van Nederland. Hiervoor zijn 4.700 respondenten ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking boven 18 jaar.


Blog

NZa geëxplodeerd

Rob Scheerderdoor Rob Scheerder
Over de tragiek van de overleden medewerker is al genoeg geschreven. Ik wil het wel hebben over de context waarin de toezichthouder moet opereren en waardoor er veel fout is gegaan.
Lees de blog...Psychiatrie vraagt om anders organiseren

Annemarie van Dalendoor Annemarie van Dalen
Het kan en het moet anders in de geestelijke gezondheidszorg, zo stellen de toonaangevende psychiaters van deze tijd. De psychiatrie moet weer terug naar patiënten en professionals.
Lees verder bij Discura...

Deze maand in BRZ

cover 06 2014

 

BRZ nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis digitale nieuwsbrief, en blijf wekelijks op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de sector.

Dossiers

In de dossiers vindt u artikelen uit het magazine en de website BoardRoom ZORG  per onderwerp. Het dossier Risicomanagement is aangevuld.
 Partners   
hema