header
30 augustus 2011

Universitair Medisch Centrum Utrecht sterkste ziekenhuismerk

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukken

UMC_Utrecht_2Het UMC Utrecht is voor de gemiddelde Nederlander het ziekenhuis met de sterkste reputatie, zo blijkt uit merkenonderzoek door Hendrik Beerda. UMC Utrecht heeft nationale bekendheid en een hoge waarderingsscore. Ook wie het ziekenhuis nog nooit heeft bezocht, heeft veel vertrouwen in het UMC Utrecht. De top10 van sterkste ziekenhuismerken is in vergelijking met de vorige meting vrijwel ongewijzigd.Top-10 van ziekenhuizen met de sterkste reputatie op nationaal niveau (+ positie in 2009):

1. (1) Universitair Medisch Centrum Utrecht
2. (3) UMC St Radboud
3. (2) Academisch Medisch Centrum (AMC)
4. (5) Erasmus MC
5. (4) Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL)
6. (7) Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
7. (6) VU Medisch Centrum
8. (8) Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
9. (9) Bronovo, Den Haag
10. (10) Slotervaart ziekenhuis

Opvallend in het onderzoek is de kritische houding die senioren in de afgelopen twee jaar hebben gekregen ten aanzien van ziekenhuizen. Vijfenvijftigplussers zijn aanzienlijk negatiever over ziekenhuizen gaan denken. Terwijl senioren in 2009 nog bovengemiddeld enthousiast over deze sector waren, is de stemming in korte tijd helemaal omgeslagen. “Alle negatieve publiciteit over ziekenhuizen heeft de 55-plusser kennelijk flink aangegrepen”, aldus Beerda. “De informatievoorziening en de patiëntbejegening worden door hen minder positief beoordeeld.”

Omwonenden

In het onderzoek is ook navraag gedaan naar de kwaliteitsbeleving onder direct omwonenden van ziekenhuizen. Top-10 kwaliteitsbeleving ziekenhuizen onder direct omwonenden:

1. Universitair Medisch Centrum Groningen

2. UMC St Radboud, Nijmegen
3. Ziekenhuis NijSmellinghe, Drachten
4. Antonius ziekenhuis, Utrecht/Nieuwegein
5. Medisch Centrum Leeuwarden
6. Universitair Medisch Centrum Utrecht
7. Martini ziekenhuis, Groningen
8. Slingeland ziekenhuis, Drachten
9. Sint Maartenskliniek, Nijmegen
10. Isala klinieken, Zwolle

Met het merkenonderzoek ziekenhuizen zijn de merkkracht en het imago gemeten van alle 94 academische, gespecialiseerde en algemene ziekenhuizen van Nederland. Hiervoor zijn 4.700 respondenten ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking boven 18 jaar.


Blog

Vrouwen en mannen
JanKloeze
door Jan Kloeze
Bestuurders moeten contact houden met hun mensen. Zo bereiken ze de eigenlijke doelgroep. Ze handelen in wederzijds respect: mannen en vrouwen. Gaan stevige beslissingen niet uit de weg.
Lees verder

Waar blijft de CIO?
Quinten Selhorst
door Quinten Selhorst

Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. We lezen over ‘The Internet of Things’ en ‘Big Data’. Zorgmanagers van Nederland: omarm de digitale arena.
Lees verder


De casus TSN
Harry Woldendorp
door Harry Woldendorp

TSN gaf recent aan dat het zes euro per gewerkt uur moet toeleggen op het loon van de medewerkers. Maar volgens Harry Woldendorp is binnen de tarieven van gemeenten een gezond bedrijfsmodel haalbaar.
Lees verder

Belangenverstrengeling?
Marcel Dopper
door Marcel Dopper
Een beleidsmedewerker van VWS zag af van  lid- maatschap van de rvt bij een zorginstelling. Aanscherping van regels over neven- functies was de reden. Maar de schijn van belangen- verstrengeling kan good governance in de weg zitten!
Lees verder

Let's get naked
René Meijer Adviseur Zorg bij Arteria

door René Meyer
Voor een opdrachtgever ga ik aan de slag met het verminderen van de administratieve lasten door controles op gedeclareerde zorg. Een dankbaar onderwerp. En de oplossing is niet transparantie maar onderling vertrouwen.
Lees verder

Indicatoren besmet
Wim Schellekens scherp
door Wim Schellekens
Indicatoren zijn voor velen een ‘vies’ woord. Ze kosten veel tijd en geld. Bestuurders ervaren ze als last en patiënten baseren hun keuze er niet op. Hoe moet het wel?
Lees verder

Transformatie vastgoed
Valentijn Leijh Boekel
door Valentijn Leijh
Ruimere mogelijkheden om vergunningsvrij te bouwen en/of af te wijken van het geldende bestemmingsplan, bestaan sinds 1 november 2014.
Lees verder
Zorgwet 2.0
Hester UhlenbroekHR Maurice Mooibroek rh
door Hester Uhlenbroek en Maurice Mooibroek 
Minister Schippers zint op maatregelen om de groei van uitgaven in de curatieve zorg te beperken.
Lees verderDeze maand in BRZ

Cover 2 2016

Thema: Kwaliteit

BRZ nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis digitale nieuwsbrief, en blijf wekelijks op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de sector.

Dossiers

In de dossiers vindt u artikelen uit het magazine en de website BoardRoom ZORG  per onderwerp. Het dossier Risicomanagement is aangevuld.

Partners